Η Αποβλάκωση … λίγο πριν τον αφανισμό



Υπάρχει μια δυσδιάκριτη διαδικασία σε κάθε κοινωνία που της δίνει και τη χαριστική βολή λίγο πριν αποχαιρετήσει το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Λίγο πριν το τέλος … φαίνονται κάποια σημάδια που είναι αλάνθαστα συμπτώματα της εξόντωσής της.Ένα απ’ αυτά, και ίσως το βασικότερο, είναι η αποβλάκωση του Πολίτη ή τέλος πάντως η απόλυτη ηλιθιοποίησή του!Στο ερώτημα του πώς γίνεται ένας λαός βλάκας, η άμεση απάντηση είναι ΜΕΣΩ της Παιδείας! Οκ … λογικό! … αλλά άντε και σου παρέχουν παιδεία κατιμά, το θέμα είναι πώς αντιδράς, εσύ τι κάνεις.
Εδώ βρίσκεται το κλειδί.
Η στέρηση σοβαρής και σφαιρικής Παιδείας από έναν πληθυσμό σίγουρα του υψώνει τον πήχη της δυσκολίας στην όποια προσπάθεια του έστω να αυτό-μορφωθεί, και τελικά απαιτείται μεγαλύτερος ΚΟΠΟΣ, μεγαλύτερη ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ και περισσότερος ΧΡΟΝΟΣ για να καλύψει τα ΚΕΝΑ που του δημιουργήθηκαν.
Σε εκείνο ακριβώς το σημείο η συντριπτική πλειοψηφία των φυσιολογικών ανθρώπων αποτυγχάνει και βουλιάζει μέσα στην ημιμάθεια, μετά από λίγα χρόνια στην αμάθεια, και εν τέλει ουσιαστικά στον αφανισμό από προσώπου γης καί πολιτισμικά, καί εθνολογικά, και στο τέλος καί βιολογικά.Διότι όσο μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται για να ξεπεράσεις τη ζημιά που υπέστης τόσο πιο αποφασισμένος πρέπει να είσαι για να βγεις απ’ τη στραβωμάρα που σε κατατρέχει! Απλό, κατανοητό και δυστυχώς δουλεύει! Ειδικά στην Ελλάδα των τελευταίων 40 ετών έχει δουλέψει σε βάθος.Σαν πολιτισμική τερηδόνα έχει καταφάγει όλη την αδαμαντίνη της Ελληνικής Κοινωνίας και έτσι βρεθήκαμε να έχουμε πλέον απόψεις διαμάντια! … κάθε ανοησία, ναρκισσιστική ψευδογνώμη, ανιστόρητη θεώρηση του παρελθόντος και φυσικά μιμητικό μαϊμουδισμό του μέλλοντός μας που ήδη δεν ανήκει πια σε εμάς.Και όλα αυτά γιατί η νωθρότητα ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ. ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ναι μεν δύσκολο αλλά εξίσου αδικαιολόγητο το ότι τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δε ΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, και προτιμάει τη φτήνια που του πλασάρουν.
Πότε ξέρουμε το λοιπόν ότι κατεστράφη οτιδήποτε ήταν αυτό που τέλος πάντων άξιζε κάτι; Πολύ απλό σαν ερώτημα και η απάντηση είναι εξίσου απλή αλλά και δολοφονική = Όταν επικρατεί ο σχετικισμός!
Ξαναλέω προς εμπέδωση = Όταν επικρατεί ο σχετικισμός!
Η σχετικολογία και η έλλειψη σημείων αναφοράς που να λειτουργούν σαν ΠΥΞΙΔΕΣ ΑΞΙΩΝ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ήταν οι ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ κατά τη Μεταπολίτευση.
Πλέον ο καθένας μιμείται απόψεις εισαγόμενες και συχνά εγκάθετες, σχετικολογεί, ανακριβολογεί, και στην πράξη λέει ό,τι του κατέβει με βάση τυχαία ακούσματα και φήμες ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ, σε μια εποχή που είναι πρωτοφανής η παροχή πληροφορίας σε πλείστες πηγές.
ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Κοινωνία, ένα έθνος, βυθίζεται στις υποκειμενικές απόψεις του κάθε τυχόντα, ή στην προπαγάνδα που εκτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, και τελικά ΑΚΗΔΕΣΤΑΤΗ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΔΩ. Έχει και συνέχεια διότι δεν είναι μόνον η ΝΩΘΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΕΙ!
Είναι και η αυταρέσκεια!
Διότι το πρώτο κίνητρο για να ψάξει κάποιος τα πράγματα είναι να κατανοήσει ότι είναι πάνω κάτω αγράμματος. Πώς θα γίνει, όμως, να παραδεχθεί κάποιος κάτι τέτοιο τη στιγμή που θα τον οδηγήσει σε κατάρρευση της αυτό-εικόνας του;
Έλα μου ντε! Εκεί είναι ο δεύτερος πυλώνας πάνω στον οποίο βασίζεται η αποβλάκωση και η καταδίκη του αφανισμού μας.
ΝΩΘΡΟΤΗΤΑ και ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΗ, τα 2 δηλητηριώδη συστατικά, με τα οποία μας πάνε κοιμισμένους στη Σφαγή, και ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ.
Σε τελική ανάλυση, όποιος κοπιάσει διαβάζοντας, ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ΘΑ ΣΩΘΕΙ. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν εγγυήσεις σε μια περίοδο όπου το ψέμα πάει σύννεφο, οι επικοινωνιακές πονηριές πληρώνονται αδρά, και η αναθεωρητική γραμμή επί του παρελθόντος πριμοδοτείται.
Λίγα χρόνια ακόμη έτσι και σαν τα ζόμπι θα κυκλοφορούμε, ΑΔΑΕΙΣ, ΑΜΑΘΕΙΣ, ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΟΙ και ΚΑΤΑΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΙ, έχοντας τους ώμους βεβαρυμμένους με ψέματα και ανόητες γνώμες.
Τώρα πια, μόνον οι μελετηροί έχουν ελπίδα να ζήσουν καλά – ακόμα και μέσα στη δυσκολία που βιώνουμε.
Συνεχίζεται (to be continued) …

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!