XA XA XA XA (δεν είναι γιά γέλια)....Το αλφαβητάρι της σχολικής χρονιάς....


Ενα «λυσάρι» με όλες τις λέξεις, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που θα βρουν μπροστά τους μαθητές και γονείς, σπουδαστές και φοιτητές.
Απεργία
Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς το πρώτο μάθημα είναι αγωνιστικό. Οι δάσκαλοι έχουν την πρώτη τους απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου. Αλλά και την ημέρα έναρξης των σχολείων (Τρίτη 11/9) προγραμματίζουν συμβολικό 2ωρο αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ ξεκίνησαν επίσης απεργίες μέσα στην Εξεταστική.

Βιβλία
Δεν θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο της φωτοτυπίας, υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος. Τα βιβλία θα έχουν φτάσει σε όλα τα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς, δεσμεύθηκε. Τα περισσότερα έχουν πράγματι φτάσει.

Γόμες
μολύβια, κασετίνες, τετράδια, τσαντούλες κι όλα τα χρειαζούμενα για το καλό πρωτάκι, δευτεράκι κ.ο.κ. θα είναι εφέτος κάπως φτηνότερα. Η μέση μείωση φτάνει το 8,8%, λέει η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς.

Δάσκαλοι
Ετοιμοι για όλα. Μιλούν για «ατελείωτη λαίλαπα μέτρων που υποβαθμίζουν την εκπαίδευση, εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς και εξοντώνουν οικονομικά - ιδιαίτερα - τους νέους συναδέλφους οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με μισθούς πείνας της τάξης των 640 ευρώ τον μήνα».

Εξεταστικό
Οι μεγαλύτεροι μαθητές και οι γονείς ας ηρεμήσουν, το εξεταστικό σύστημα δεν θα αλλάξει - τουλάχιστον μέχρι το 2017. Οι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης πήγαν πίσω, προκειμένου να ολοκληρωθούν πρώτα οι αλλαγές σε λύκεια και πανεπιστήμια.

Ζώνη
Ευέλικτη. Πρόκειται για χαλαρές προσεγγίσεις διαφόρων αντικειμένων, που αποτελούν τη χαρά του μαθητή για 1-4 ώρες την εβδομάδα. Στην Ευέλικτη Ζώνη αναπτύσσονται διαθεματικά προγράμματα όπως αγωγή υγείας, διατροφικές συνήθειες, τοπική Ιστορία, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά.

Ηρακλής
Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το... βάρος της σχολικής τσάντας! Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία, ένα παιδί δεν είναι Ηρακλής. Επιτρέπεται να σηκώνει έως το 10% του βάρους του. Δηλαδή ένα παιδί 30 κιλών δεν επιτρέπεται να σηκώνει πάνω από 3 κιλά.

Θρησκευτικά
Εδώ και λίγα χρόνια αποφασίστηκε ότι μαθητές μπορούν να ζητούν απαλλαγή από το μάθημα αυτό εφόσον δεν είναι ορθόδοξοι. Ομως, επειδή στις αιτήσεις δεν αναγράφεται πλέον το προσωπικό δεδομένο του θρησκεύματος, παρατηρείται το φαινόμενο - έντονο σε Β' και Γ' λυκείου - ορθόδοξοι μαθητές να ζητούν απαλλαγή για να έχουν περισσότερο χρόνο για τα άλλα μαθήματα...

Ιστορία
Νέο βιβλίο για τη ΣΤ' δημοτικού εφέτος, μετά την απόσυρση του βιβλίου της κυρίας Ρεπούση. Πρόκειται για την «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» των καθηγητών του ΑΠΘ Ι. Κολιόπουλου και Ι. Μηχαηλίδη και των εκπαιδευτικών Χ. Μηνάογλου και Α. Καλιανιώτη. Για την.... ιστορία, ας αναφέρουμε ότι ο «συνωστισμός» στη Σμύρνη έγινε «διωγμός» και «ξεριζωμός».

Κενά
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, η εφετινή χρονιά μπορεί να ξεκινήσει με τα βιβλία στα σχολεία, αλλά χωρίς εκπαιδευτικούς να τα παραδώσουν. Δάσκαλοι και καθηγητές μιλούν για κάπου 10.000 κενά με το «καλημέρα», λόγω ελάχιστων προσλήψεων (δείτε παρακάτω). Το υπουργείο πάντως υπόσχεται να τα καλύψει άμεσα.

Λύκεια
Οσονούπω θα αναμορφωθούν ξανά, αφού το υπουργείο Παιδείας έχει προαναγγείλει νέο νομοσχέδιο για το... νεότερο νέο λύκειο... «Στοχεύουμε στον γνωσιακό επαναπροσδιορισμό του, στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Θα δίνεται έμφαση στην ανθρωπιστική παιδεία, θα προωθείται η σταδιακή εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα και θα καθιερώνεται η ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Μεταφορά
Θεωρητικά, η μεταφορά περίπου 200.000 μαθητών εξασφαλίστηκε κι εφέτος, έστω με αλχημείες της τελευταίας στιγμής, μετά την αποτυχία των σχετικών διαγωνισμών του έργου από τους δήμους, εκ των οποίων μόλις 30 από τους 325 απέδωσαν... Το υπουργείο Εσωτερικών έπεισε τις Περιφέρειες να ξαναπάρουν την αρμοδιότητα, που είχε περάσει στους δήμους, και παρέτεινε τις συμβάσεις για 1 χρόνο απομειώνοντας υποχρεωτικά κατά 17% το κόστος. Θα λειτουργήσει πράγματι το σύστημα;

Νήπια
Συνωστισμός αναμένεται εφέτος στα δημόσια νηπιαγωγεία καθώς, λόγω της κρίσης, το ποσοστό αύξησης των αιτήσεων ξεπέρασε το 15%. Και πώς αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα; Δεν βρήκαν θέσεις πολλά νήπια πρώτης ηλικίας (για τα οποία η φοίτηση δεν είναι υποχρεωτική), οι γονείς των οποίων στράφηκαν αναγκαστικά σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές, αλλά κυρίως σε... γιαγιάδες!

Ξεκίνημα
της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από εφέτος. Αρα και νέων κινητοποιήσεων από όσους αντιδρούν; Πάντως ο κ. Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε ότι τον Οκτώβριο θα δημοσιοποιήσει το σχετικό ΠΔ, τόνισε όμως ότι η αξιολόγηση δεν θα οδηγεί σε απολύσεις και εφεδρείες, αλλά θα συνδυάζεται με τη μισθολογική και τη βαθμολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού. Που σημαίνει ότι κάποιοι θα μένουν στάσιμοι.

Ολοήμερα
Η ανακούφιση του γονιού, καθώς μπορούν να απασχολούν τα νήπια και τα παιδιά του δημοτικού από τις 7 το πρωί (προαιρετικά) μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Ωστόσο η αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται και μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος.

Προσλήψεις
Εδώ κανονικά το λήμμα θα έπρεπε να μείνει κενό ως φόρος τιμής στις... κενές θέσεις που αναμένονται. Εφέτος έγιναν 225 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, οι λιγότερες όλων των εποχών. Επίσης θα γίνουν 12.500 προσλήψεις αναπληρωτών. Οι αριθμοί πάντως δεν επαρκούν για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, οπότε αναμένονται κι άλλες.

Ροή
επιστροφής από τα ιδιωτικά σχολεία στα δημόσια. Η κρίση ανάγκασε χιλιάδες οικογένειες (πάνω από 6.000 υπολογίζονται) που έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία να επιστρέψουν στα δημόσια, γιατί δεν έχουν χρήματα για δίδακτρα. Αυτό επιβάρυνε τη λειτουργία ορισμένων δημόσιων σχολείων και παράλληλα ανάγκασε ατύπως κάποια ιδιωτικά να μειώσουν κι άλλο τα δίδακτρα. Γιατί δεν είναι μόνο όσοι φεύγουν, αλλά και πολλοί από όσους μένουν που δυσκολεύονται να τα πληρώσουν...

Σχολές
Τι να προβλέψουμε για τα πανεπιστήμια... Ολοι ζητούν να είναι ανοικτά, αλλά στην πράξη θα λειτουργήσουν άραγε; Με τις απεργίες καθηγητών λόγω περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, με τον νέο νόμο-πλαίσιο να πρέπει να εφαρμοστεί, τους φοιτητές να αντιδρούν, τους πρυτάνεις επίσης, τα δωρεάν έντυπα συγγράμματα να απειλούνται, τις νέες διοικήσεις να μην έχουν εκλεγεί, την υποχρηματοδότηση, τα πράγματα προβλέπονται δύσκολα.

Τμήματα
Μην ξεχάσετε όσοι περάσατε στα πανεπιστήμια ότι από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου πρέπει να εγγραφείτε, προσκομίζοντας στη γραμματεία του Τμήματος όπου πετύχατε αίτηση εγγραφής, απολυτήριο, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είστε εγγεγραμμένοι σε άλλο Τμήμα και 6 φωτογραφίες.

Υποχρηματοδότηση
Λόγω των περικοπών, σε πολλά σχολεία οι γονείς καλούνται με το «καλημέρα» της χρονιάς να δώσουν έως και 100 ευρώ για αγορά υλικών, οι σύλλογοι γονέων να δώσουν τον οβολό τους για διάφορες αγορές, επισκευές και εργασίες αφού δεν επαρκούν τα χρήματα των σχολικών επιτροπών. Σε ορισμένα σχολεία, λένε οι δάσκαλοι, υπάρχει απειλή διακοπής ρεύματος, νερού, τηλεφώνων, φυσικού αερίου, και είναι ερώτημα τι θα γίνει με το πετρέλαιο.

Φροντιστήρια
Τι τα θέλουμε, τα φροντιστήρια, ειδικά σε Β' και Γ' λυκείου έχουν σχεδόν αντικαταστήσει το σχολείο, με το συγκεκριμένο εξεταστικό σύστημα να βοηθά. Πάντως εφέτος οι φροντιστές αποφάσισαν μειώσεις ύψους 15% κατά μέσο όρο στα δίδακτρά τους, ενώ πέρυσι τα είχαν επίσης μειώσει 20%. Παρ' όλα αυτά, ο ευτυχής γονιός μαθητή της Γ' τάξης θετικής κατεύθυνσης, θα κληθεί να βρει εφέτος 4.000 ευρώ επιπλέον για να στείλει τον κανακάρη του φροντιστήριο...

Χαρτί
Δεν έχουμε αρκετό. Για του λόγου το αληθές, τον Ιούλιο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, ζήτησε να της στείλουν τα σχολεία από μια κούτα χαρτί Α4 «λόγω έλλειψης χαρτιού (Α4) στη Διεύθυνση». Χάρακες τουλάχιστον έχουμε;

Ψείρες
Μη γελάτε καθόλου, με κάθε έναρξη σχολικής χρονιάς σε πάρα πολλά σχολεία, ιδίως παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά, εμφανίζεται επιδημία φθειρίασης. Γι' αυτό οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά τα κεφαλάκια των μικρών τους, ώστε να αρχίσει άμεσα η αγωγή σε περίπτωση προσβολής.

Ωράριο
διδασκαλίας: Δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στον χρόνο να αυξηθεί κατά 2-3 ώρες την εβδομάδα για κάθε εκπαιδευτικό, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Κι αν δε γίνει εφέτος, το προγραμματίζουν για του χρόνου. Ομως οι εκπαιδευτικοί αντιλέγουν ότι πέραν του τυπικού ωραρίου διδασκαλίας καταναλώνουν ώρες σε προετοιμασία, σε γραμματειακές εργασίες (αφού τα σχολεία δεν έχουν διοικητικούς) σε διορθώσεις κ.λπ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!