Μέρες πανδημίας- Μερικά πολύ σοβαρά ερωτήματα


Έχουμε ήδη μπει σε μια κατάσταση που δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι θα είναι παραπάνω από σοβαρή και κρίσιμη.
Πρέπει λοιπόν χωρίς πανικό, αλλά  σοβαρά να αναρωτηθούμε τι πρέπει να γίνει στους κρίσιμους τομείς της ζωής μας το επόμενο διάστημα.
Μετά από 10 χρόνια κρίσης είναι γνωστή η κατάσταση και της οικονομίας αλλά και της δικής μας τσέπης και μιλάω βέβαια για την πλευρά των εργαζόμενων.
Είναι επίσης γνωστή η κατάσταση στην οποία έφεραν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές της ΕΕ την Δημόσια Υγεία.
Αυτή τη στιγμή με επίσημα στοιχεία υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
96 Δημόσια Νοσοκομεία και 166 Ιδ.Κλινικές με σύνολο κλινών 50.395 (33.630 των δημοσίων νοσοκομείων και 16.765 των ιδιωτικών θεραπευτηρίων). Λειτουργούν δε 550 κλίνες ΜΕΘ (αντί για 3500 που είναι τα διεθνή στάνταρ). Οι ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν κάνουν και αυτούς τους έτσι κι αλλιώς φτωχούς αριθμούς να γίνονται ακόμη φτωχότεροι αφού έχουμε συνήθη φαινόμενα 2-3 νοσηλευτές να αντιστοιχούν σε πάνω από 200 ασθενείς.
Στην κορύφωση της κρίσης της επιδημίας, όταν τα κρούσματα θα αγγίξουν πολύ μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού της τάξης ας πούμε του 10 ή 20%(στη Γερμανία μιλούν για 60-70%(!) πράγμα που ελπίζουμε να μη συμβεί βέβαια), μπορείτε να κάνετε πρόχειρα τις πράξεις και θα διαπιστώσετε ότι είναι πιθανό πολλές δεκάδες χιλιάδες, ίσως και 100άδες χιλιάδες να χρειαστούν περίθαλψη και μερικοί από αυτούς σε ΜΕΘ.
Είναι πιστεύουμε αυτονόητο λοιπόν ότι πρέπει να αναρωτηθούμε:


Μπορούν να γίνουν τα παρακάτω;
-Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

- Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

- Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 (πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κλπ). Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.

-Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
(τα παραπάνω είναι κάποια από τα μέτρα που απαιτεί για την προστασία του λαού το ΚΚΕ)
Συνεχίζουμε:
Είναι τα πιό πάνω απόλυτα αναγκαία ή όχι;
Επαρκούν οι σημερινές 550 κλίνες ΜΕΘ αντί για 3500 που είναι τα διεθνή στάνταρ;
Επαρκούν οι συνολικά 33000 κλίνες των Νοσοκομείων μας με τις γνωστές τρομερές ελλείψεις προσωπικού που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια της κρίσης;

Όπως όλοι ξέρουν με  τις διάφορες πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ "για τη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας" δηλ. της στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων που απαίτησαν μαζί με την ΕΕ το τσάκισμα της Δημόσιας Υγείας προς όφελος της Ιδιωτικής για να "ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα", η ήδη αδύναμη και φτωχή Δημόσια Υγεία έφτασε σε σημεία επικίνδυνα όπως αποδεικνύεται σήμερα.
Πάμε παραπέρα.
-Μπορεί η καπιταλιστικη οικονομία να λάβει πραγματικά μέτρα που να στηρίζουν το εισόδημα των εργαζόμενων που θα βρεθούν χωρίς δουλειά ή με μειωμένο εισόδημα στη διάρκεια της κρίσης αυτής της επιδημίας; Η όπως είναι αναμενόμενο θα ζητήσουν και πάλι από το λαό να "βάλει πλάτη", "να δείξει κατανόηση" και τελικά να πληρώσει και αυτό το λογαριασμό για να στηριχτεί και πάλι "η Ελληνική οικονομία, δηλαδή η βιωσιμότητα των μεγάλων επιχειρήσεων; (κι ας λένε ψέματα ότι νοιάζονται δήθεν για τις μικρές επιχειρήσεις για να έχουν την αποδοχή του λαού).
-Είναι ρεαλιστικά εφικτό να μην υπάρχει έξαρση της αισχροκέρδειας στα απολύτως απαραίτητα όπως με ευχές ζητούν υποκριτικά τα ΜΜΕ ενώ γνωρίζουν τι θα συμβεί; (μιλάμε για βασικά προιόντα από ιατρικά είδη προστασίας-προφύλαξης μέχρι οποιαδήποτε είδη της καθημερινότητας που καθε μερα θα βλέπουμε τις τιμές να "τσιμπάνε" προς τα πάνω)
Με λίγα λόγια πόσο "ασφαλής" μπορεί να νοιώθει ο λαός στην αγκαλιά της καπιταλιστικής οικονομίας, της αισχροκέρδειας και νόμιμης κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων, και σε ό,τι αφορά την Υγεία και σε ό,τι αφορά την Οικονομία;
Και τελικά το ερώτημα είναι ένα:
Μπορεί ο καπιταλισμός,  η περίφημη "οικονομία της ελεύθερης αγοράς", να διαχειρισθεί μια τόσο κρίσιμη κατάσταση χωρίς να γεμίσει η χώρα άρρωστους, νεκρούς και πάμφτωχους για να επιβιώσει η περίφημη (μεγάλη) επιχειρηματικότητα που είναι ο πυλώνας της οικονομίας της Αγοράς;
Η απάντηση φυσικά είναι καθαρή. Κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Μόνο σε έναν άλλο διαφορετικό κόσμο, σε μιά άλλη οικονομία που θα είναι στα χέρια του λαού, με κεντρικό σχεδιασμό σε όλα και με κέντρο το συμφέρον των εργαζόμενων μπορεί να γίνει αυτό.

Ας το έχουμε καλά στο μυαλό μας. Και βέβαια αυτός ο διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός αν εμείς το αποφασίσουμε.

ΥΓ: Επειδή πολλοί και λογικά θα πουν ότι άκουσαν την εξαγγελία για 2000 προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών (παρεμπιπτόντως η εξαγγελία αυτή είναι περσινή και είχε πάει στο συρτάρι) θα πούμε το εξής. 
Πόσο επαρκείς μπορεί να είναι άραγε οι προσλήψεις 2.000 επαγγελματιών υγείας (με 2ετή Σύμβαση) για να στελεχώσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, όταν μόνο στα Δημόσια νοσοκομεία τα κενά ξεπερνάνε τις 30.000! Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» π.χ. λείπουν 350 νοσηλευτές (για τις τρέχουσες ανάγκες) και θα προσληφθούν 11!!! (για τις έκτακτες). Επίσης στο «Θριάσιο» νοσοκομείο λείπουν 82 και θα προσληφθούν 5!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition!

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

Δεν είναι αριστερά αυτό που μας κυβερνά...