.“ΕΛΕΟΣ” ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΧΤΗΝΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΗ

Leave a comment

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΠΑΙΔΕΙΑ

Έκκληση προς τον υπουργό Aπαιδείας Κώστα Γαβρόγλου «να άρει όλα τα μέτρα που είχε αποφασίσει και εφαρμόσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, τα οποία βάναυσα πλήττουν την κλασσική γραμματεία, την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της, την πολιτισμική παράδοση του λαού μας και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της παιδείας, και «να δώσει ένα τέλος στην καταλυτική υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της ελληνικής νεολαίας, αναλογιζόμενος την ευθύνη του απέναντι στο Έθνος και την Ιστορία» απευθύνει η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων.
Στη χώρα που γέννησε τον Ελληνοκεντρικό Ανθρωπισμό η ανθρωπιστική παιδεία βρίσκεται υπό διωγμόν, παρά τις αντίθετες αρχικές εξαγγελίες του νέου υπουργού Παιδείας, υπογραμμίζει σε ομόφωνο ανακοινωθέν η Συνέλευση των μελών της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, ενώ διατυπώνει την έντονη ανησυχία της «για την συντελούμενη συστηματική υποβάθμιση της ανθρωπιστικής παιδείας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».




Η  ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ, ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ Η “ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ” ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ  ΙΣΡΑΗΛ… Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΛΗΤ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΝΤΛΕΙ “ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ”

Οι φιλόλογοι επισημαίνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια (2015 – 2016) στα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο καθώς και στο μάθημα της Ιστορίας στην Α΄Λυκείου καταφέρθηκαν καίρια πλήγματα με τη λήψη και εφαρμογή μέτρων χωρίς διάλογο με τους αρμόδιους φορείς (Πανεπιστήμια, Φιλολογικές Εταιρείες κ.τ.λ.).
«Συγκεκριμένα ως προς τα Αρχαία Ελληνικά:
1) Καταργήθηκε η διδασκαλία του Επιταφίου από την Γ΄ Λυκείου, ενός κειμένου που διδάσκεται αδιαλείπτως στην Εκπαίδευση. Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι η πλήρης αποξένωση των μαθητών από τις αξίες της δημοκρατίας και του ορθού πολιτικού βίου που εκφράζονται στο μοναδικό αυτό κείμενο.
2) Ελαττώθηκε κατά μία ώρα την εβδομάδα η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
3) Αφαιρέθηκε το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου, απόφαση που επιφέρει την χαριστική βολή στα Αρχαία Ελληνικά, αφού είναι πανθομολογούμενο ότι η κατάργηση της εξέτασης ενός μαθήματος εξαφανίζει το ενδιαφέρον του μαθητή προς αυτό.
Τελειώνουν έτσι οι μαθητές το Γυμνάσιο χωρίς ουσιαστική γνώση της διαχρονίας της ελληνικής γλώσσας και των σταθερών αξιών που εκφράζουν τα κλασσικά κείμενα.
4) Στην Α΄Λυκείου ανατράπηκε πλήρως η αντιστοιχία των διδασκομένων κειμένων από το πρωτότυπο και από μετάφραση, που ίσχυε μέχρι πρό τινος: μειώθηκε δραματικά η διδασκαλία κειμένων από το πρωτότυπο με αντίστοιχη αύξηση κειμένων από μετάφραση.
Για παράδειγμα, στον Ξενοφώντα οι 48 παράγραφοι του πρωτοτύπου μειώθηκαν σε 24 και οι 23παράγραφοι που διδάσκονταν από μετάφραση αυξήθηκαν σε 47.
Προετοιμάζεται έτσι συστηματικά η ολοσχερής κατάργηση του πρωτοτύπου και, πιθανόν, εν συνεχεία και των Αρχαίων Ελληνικών στην Γενική Παιδεία του Λυκείου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Παιδείας επί της προηγουμένης ηγεσίας του Υπουργείου.
5) Προτάθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής η κατάργηση της διδασκαλίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή από την Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου.
Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του διέψευσε την κατάργηση του κορυφαίου για το αξιακό του περιεχόμενο δημιουργήματος της Αρχαίας μας Γραμματείας.
Τα άλλα όμως ολέθρια για την παιδεία και τον πολιτισμό μέτρα συνεχίζουν απρόσκοπτα να εφαρμόζονται.
Οι φιλόλογοι τονίζουν: «Ως προς το μάθημα της Ιστορίας: Αφαιρέθηκαν από την εξεταστέα ύλη της Α΄ Λυκείου και διδάσκονται απλώς συνοπτικά και επιφανειακά σημαντικότατα κεφάλαια της αρχαίας Ιστορίας, όπως ο Κυκλαδικός, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, ο Α΄ και Β΄ Αποικισμός, η σημασία των Περσικών πολέμων, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.
Το Υπουργείο αιτιολόγησε το πλήγμα αυτό στη γνώση του πολιτισμού μας με το σκεπτικό ότι τα κεφάλαια αυτά διδάσκονται στην Δ΄ τάξη του Δημοτικού και στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου! Αγνοεί όμως – ή μάλλον θέλει να αγνοεί – το Υπουργείο ότι άλλη είναι η κατανόηση των γεγονότων αυτών από ωριμότερους μαθητές, που θα αντλήσουν από την γνώση των κεφαλαίων αυτών μηνύματα δημοκρατικής συμπεριφοράς και αγάπης για την ελευθερία και την δημιουργική δράση.
Ποια τα αποτελέσματα για την ανθρωπιστική Παιδεία από τα ολέθρια αυτά μέτρα;
Αν και η Ελληνική κοινωνία έχει βιώσει τα οδυνηρά αποτελέσματα μετά την υποβάθμιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στην Β/θμια Εκπαίδευση από το 1976 και εξής, και παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης των σφαλμάτων του παρελθόντος με την κατά καιρούς ενίσχυση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, επαναλαμβάνεται από την Πολιτεία, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, η ίδια καταστρεπτική πολιτική.
Οι συνέπειες είναι γνωστές: άγνοια των άρρηκτων σχέσεων της Νέας Ελληνικής με τις παλαιότερες μορφές της γλώσσας μας στην ετυμολογία και στην δομή· δυσκολία στην χρήση του λεξιλογίου, στην ορθή έκφραση και σαφήνεια στον γραπτό και προφορικό λόγο· αδυναμία στην κριτική σκέψη.
Τις συνέπειες αυτές έχει επισημάνει με έγγραφό της προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασσικῶν Σπουδών (F.I.E.C.), τονίζοντας ότι τα εφαρμοζόμενα στην Ελλάδα μέτρα βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα ισχύοντα στην Εκπαίδευση των περισσοτέρων χωρών.
Είναι ενδεικτικό ότι ουδεμία απάντηση έχει μέχρι σήμερα λάβει.
Συνεπώς, στην χώρα που γέννησε τον Ελληνοκεντρικό Ανθρωπισμό η ανθρωπιστική παιδεία βρίσκεται υπό διωγμόν, παρά τις αντίθετες αρχικές εξαγγελίες του νέου Υπουργού Παιδείας.
Καλούμε τον κ. Υπουργό Παιδείας να άρει όλα τα μέτρα που είχε αποφασίσει και εφαρμόσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, τα οποία βάναυσα πλήττουν την κλασσική γραμματεία, την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της, την πολιτισμική παράδοση του λαού μας και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της παιδείας.
Τον καλούμε να δώσει ένα τέλος στην καταλυτική υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της ελληνικής νεολαίας, αναλογιζόμενος την ευθύνη του απέναντι στο Έθνος και την Ιστορία».
Aναζητείται από την Ασφάλεια στο πλαίσιο του αυτόφωρου, ο Επίσκοπος Πειραιώς, Σεραφείμ, για παράβαση του και καλά Αντιρατσιστικού νόμου  ύστερα από μήνυση που υπέβαλαν πράχτωρες απ’ τα παλιά, απ’ το “Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι”, και το Athens Pride. Το “έλα να δείς” έγινε για διαφήμιση  του άθλιου πρωινάδικου  «Φτιάξε καφέ να στα πω», της Κατερίνας Καινούριου, στο κουραδοκάναλο Ε το πρωί της Παρασκευής όπου παγίδευσαν τον αγαθό Μητροπολίτη.(βίντεο)
Το ρεπορτάζ λέει ό,τι για τη δίωξη από την Ασφάλεια ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου Τζερώνυμο που είναι ο τοποτηρητης της Κατοχής  στους παπάδες..  Πηγή από την Πρεσβεία θεωρεί ό,τι οι πράχτωρες του Τζ. Σόρος παντού στην Ευρώπη είναι υπ’ ατμόν γι αυτό κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Αν η (Γ)ΕΛ. ΑΣ και  κλαίς..)   συλλάβει το Μητροπολίτη θα υπάρξουν επιπτώσεις

Like this:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!