νεοΕΛΛΗΝΕΣ,Διεθνής Ημέρα Μουσείων.


 


 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
** Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη. **
 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2017                                                         
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».
Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος της καθιέρωσης της ΔΗΜ το 1977 ήταν να κάνει ευρύτερα γνωστή τη βασική αρχή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, δηλαδή ότι τα μουσεία πρέπει να είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.
Η συμμετοχή στον εορτασμό μουσείων από όλο τον κόσμο αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2016 περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις.

- Κατεβάστε εδώ το πρόγραμμα.
**************************
ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2017
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 19 Μαΐου και ώρα 19:00, στα Καλάβρυτα, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο είναι το τιμώμενο μουσείο για το 2017, στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

* Για τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος του ICOM θα διατεθεί λεωφορείο προς και από τα Καλάβρυτα. Απαραίτητη η αίτηση μετάβασης έως την Παρασκευή 12 Μαΐου, στο icom@otenet.gr.
***************************

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΕΤΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

2016 Μουσεία και πολιτιστικά τοπία - Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
2015 Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία - Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
2014 Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν - Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
2012 Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει - Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κέντρο Γαία
2011 Μουσεία και Μνήμη - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου", Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής
2010 Μουσεία για την Κοινωνική Αρμονία - Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας, Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας,   Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη), Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
2009 Μουσεία και Πολιτιστικός Τουρισμός - Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
2008 Τα Μουσεία ως Παράγοντες Κοινωνικών Αλλαγών και Εξέλιξης - Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, Βόλος - Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
2007 Μουσεία και Πολιτιστική Κληρονομιά - Εθνική Γλυπτοθήκη
2006 Τα Μουσεία και οι νέοι - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
2005 Μουσεία - Γέφυρες πολιτισμών - Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα), Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη), Μουσείο Μπενάκη
2003 Μουσεία και Φίλοι των Μουσείων - Μουσείο Μπενάκη
2002 Μουσεία και παγκοσμιοποίηση - Νομισματικό Μουσείο 
2001 Ο κοινωνικός ρόλος των Μουσείων - Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β.Παπαντωνίου
2000 Μουσεία για αρμονική και ειρηνική ανάπτυξη της κοινωνίας - Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής 
1995  Μουσεία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς - Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Πινακοθήκες και Μουσεία Τέχνης Ν. Αττικής
1994 Η αθέατη πλευρά των Μουσείων -  Εθνικό Ιστορικό Μουσείο 
1993 Μουσεία και αυτόχθονες πληθυσμοί -  Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας
1992 Μουσεία και περιβάλλον -  Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
        Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
1984 Τιμώμενο Μουσείο: Νομισματικό Μουσείο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν είναι αριστερά αυτό που μας κυβερνά...

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition!

To μπαρμπούτι (Κανόνες)