ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑΣ


 Η 20η Μαΐου καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού. Την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στις 20 Μαΐου, προτείνει σχέδιο νόμου του Yπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

13162353_1260289097318944_470385588_n
Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, αλλά και γιατί την 20 Μαΐου άρχισε η 1η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας , «η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
13187856_1260289127318941_1302171153_n
Κατά την ημέρα αυτή προβλέπεται να διοργανώνονται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κυρίως παρουσιάσεις, επιστημονικές ημερίδες και ομιλίες, που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και εκθέσεις και εκδηλώσεις, με αντικείμενο ανάδειξης και μελέτης τη σχέση και την αλληλεπίδραση της ελληνικής γλώσσας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις Καλές Τέχνες.Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στόχος είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του και η προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, προηγείται η Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) και ακολουθεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης (21 Μαΐου), με αποτέλεσμα να δημιουργείται «ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του Ελληνισμού».
Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου από την ελληνική Βουλή και με την αναγνώριση της ημέρας αυτής από τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, «επιχειρείται να αναγνωρισθεί δικαιωματικά η θεμελιακή θέση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση. Οι προσπάθειες για την καθιέρωση αυτής της ημέρας ξεκίνησαν πριν από 6 χρόνια μέσα από πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για να φτάσουμε σήμερα πλέον να εορτάζεται η ημέρα τόσο στην Ιταλία όσο και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα λοιπόν με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και με τις Αιγίδες της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την Unesco θα τιμηθεί η Ελληνική Γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός. Την ημέρα εκείνη θα γίνει εκδήλωση στο ξενοδοχείο Αthens Plaza Hotel όπου διακεκριμένες προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων θα μιλήσουν για τη σημασία της διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας. Εκ των Ομιλητών θα είναι ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Βέρρος, ο Υποψ. Διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας Πέτρος Καψάσκης και πολλοί άλλοι.Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Δ/ντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Μαΐου.

ithesis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν είναι αριστερά αυτό που μας κυβερνά...

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition!

To μπαρμπούτι (Κανόνες)