Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΑΣ

UNESCO
Η UNESCO πρόκειται για τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων ΕθνώνΟΗΕ του οποίου τ΄ αρχικά στην αγγλική αποτελούν και την διεθνή ονομασία UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization). 
Αυτός ο οργανισμός έρχεται να απαξιώσει τα έθνη και την ιστορία τους, την κουλτούρα και τον πολιτισμό του κάθε λαού και να υιοθετήσει την εθνική κληρονομιά σε παγκόσμια. Η αποδοχή του δημοσιεύματος που ακολουθεί και που προωθεί τα «κορυφαία μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς» , μαζί με την άποψη των πολιτικών μας που έχει ακουσθεί επανειλημμένα, ότι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μάρμαρα του Παρθενώνα και όσα αρχαία ευρήματα της χώρας μας βρίσκονται στα μουσεία του εξωτερικού, δεν είναι εθνική αλλά παγκόσμια κληρονομικά, στην ουσία στοχεύουν στην τροχοπέδη της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και της νομιμοποίησης της κλεψιάς και της αρχαιοκαπηλίας που διαπράχτηκε εις βάρους της χώρας.Αυτή η προπαγάνδα κι άλλες πολλές, που παρατηρούμε κατά χρονικά διαστήματα, αντί να δημιουργήσουν τον θαυμασμό μας για τους ανθρώπους που δημιούργησαν τα μνημεία, πείθουν για τον θαυμασμό μόνο των μνημείων σαν να μην είναι τα αποτελέσματα πολιτισμού και ανάπτυξης των λαών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όσα κράτη δεν κατέχουν πραγματική ιστορία (όπως οι ΗΠΑ) αναφέρονται μόνο στην Παγκόσμια κληρονομιά, κάνοντας την δικιά τους εσκεμμένη επέκταση προωθώντας την Παγκοσμιοποίηση.Η μεγάλη διαφορά των Ελλήνων με όλους αυτούς είναι ότι κατέχοντας έναν από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς από αρχαιοτάτων χρόνων, μπορούμε να εκτιμήσουμε και να σεβαστούμε τους άλλους λαούς και τον δικό τους πολιτισμό. Θαυμάζουμε όλα τα μουσεία του κάθε κράτους, γιατί αυτά είναι η ιστορία τους, είναι αυτά που διαφοροποιούνται από τα άλλα έθνη και αναδεικνύουν την μοναδικότητα τους και την αξία των ανθρώπων μέσα στην πάροδο των χρόνων.Τελευταία είδαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, μια ύποπτη ενέργεια που μας έβαλε όλους σε σκέψη. Τι δουλειά έχει ένας αρχηγός κόμματος που έχει ξεπουλήσει τα πάντα στη χώρα, σε έναν αρχαιολογικό χώρο, θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ένα ακόμα ξεπούλημα των μνημείων μας και της ιστορίας μας;Μετά από την διαφήμιση και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ευρήματα της Αμφίπολης, έρχεται η ανακοίνωση ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας επιδιώκει την ένταξη των ευρημάτων στην παγκόσμια κληρονομά της UNESCO.
Για όσους ξεπουλάνε την εθνική μας κληρονομιά έχουμε να τους απαντήσουμε με την δήλωση της Μελίνας Μερκούρη:
«Τι σημαίνει ο Σαίξπηρ για την Αγγλία;
Ο καθεδρικός του Αγίου Παύλου;
Τι σημασία έχει το Ταζ Μαχάλ για την Ινδία;
Η Καπέλα Σιξτίνα για την Ιταλία;
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η περηφάνια μας. Είναι η ταυτότητα μας.
Είναι ό, τι μας συνδέει με το Ελληνικό Θαύμα.
Είναι δημιουργίες συνώνυμες με τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.»

UNESCO: Τα κορυφαία μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

UNESCO: Τα κορυφαία μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς Η UNESCO έχει καθιερώσει τον θεσμό των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Πρόκειται για μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.
Ανάμεσα στα κορυφαία μνημεία της Unesco συμπεριλαμβάνεται και ένα ελληνικό, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον ναό του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO:

«Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».
Εμείς θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα κορυφαία μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς ανά τον κόσμο!
Bagan, Myanmar
3.-Bagan-Myanmar
Angkor, Cambodia
1.-Angkor-Cambodia
Galápagos Islands, Ecuador
kk
Ακρόπολη, Ελλάδα
acropolis 560 shutterstock
Great Barrier Reef, Australia
australia
Mont-Saint-Michel, France
11.Mont-Saint-Michel-France
Los Glaciares National Park, Argentina
los-glacieres-national-park-argentina-1
Machu Picchu, Peru
Machu Picchu 1
Το πρώτο ελληνικό μνημείο που μπήκε στη λίστα της Unesco
epikourios apollwn 540
Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριελήφθη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1986 με τον ακόλουθο σχολιασμό: «Ο διάσημος ναός αφιερωμένος στο θεό του ήλιου και της ίασης των ασθενειών κτίστηκε γύρω στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. στα υψίπεδα των Αρκαδικών βουνών. Ο ναός με το αρχαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο που έχει βρεθεί μέχρι τώρα συνδυάζει το αρχαϊκό ύφος και το δωρικό ρυθμό με ορισμένα καινοτόμα αρχιτεκτονικά στοιχεία.»
Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά
Η Ελλάδα συμμετέχει προνομιακά στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πληρώντας όλα αυτά τα σπουδαία και αυστηρά κριτήρια του θεσμού.
Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, το 1986. Ο ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ έκτοτε αυξήθηκε εντυπωσιακά. Σήμερα περιλαμβάνει δεκαεπτά μνημεία σε όλη τη χώρα. Αναλυτικά τα μνημεία είναι τα εξής:
Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες (1986)
Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως Αθηνών (1987)
Αρχαιολογικός χώρος Δελφών (1987)
Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)
Άγιον Όρος – Άθως (1988)
Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
Μετέωρα (1988)
Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)
Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά (1989)
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας (1989)
Αρχαιολογικός χώρος Δήλου (1990)
Μονή Δαφνίου, Μονή Όσιου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990) Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Σάμου
Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα) (1996)
Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)
Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Σπήλαιο Αποκαλύψεως στην Πάτμο (1999)
Παλαιά Πόλη Κέρκυρας (2007)
ΠΗΓΕΣ:
newsbomb.gr
el.wikipedia.org
unesco-hellas.gr
news247.gr
bringthemback.org
eleftheroiellines.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν είναι αριστερά αυτό που μας κυβερνά...

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition!

To μπαρμπούτι (Κανόνες)