Ενθαρρυντικό ξεκίνημα για το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ - Συμπληρώνει τρεις μήνες λειτουργίας και εμπλουτίζει διαρκώς το πρόγραμμά του

Ενα ακόμα εργαλείο στην προσπάθεια των συνδικάτων να φτάσει η φωνή και η δράση τους σε περισσότερους εργαζόμενους και ανέργους, είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Από την 1η Νοέμβρη που ξεκίνησε να εκπέμπει από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (http://pamehellas.gr) μέχρι σήμερα, τα μικρόφωνά του έχουν φιλοξενήσει σωματεία και συνδικαλιστές, έχουν δώσει βήμα και φωνή στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις εργαζόμενων και ανέργων.Για το διαδικτυακό ραδιόφωνο, τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, και τους στόχους που θέτει για το επόμενο διάστημα, μιλά στο «Ριζοσπάστη» η Ελενα Στεφανίδου, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και της ομάδας που έχει την ευθύνη για το διαδικτυακό ραδιόφωνο. Την πείρα από τη συμβολή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μεταφέρει ο πρόεδρός του, Νίκος Παπαγεωργίου.
Η ομάδα που έχει συγκροτηθεί για το ραδιόφωνο και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων έχουν από κοινού την ευθύνη για τη διαμόρφωση του προγράμματος και γι' αυτό συνεδριάζουν τακτικά.
«Ο αποκλεισμός και η διαστρέβλωση των θέσεων των ταξικών δυνάμεων, η συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων, αλλά κυρίως η επίθεση που δέχεται σε κάθε πλευρά της ζωής της σήμερα η εργατική - λαϊκή οικογένεια, ήταν οι αιτίες που γέννησαν την ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση του ΠΑΜΕ, να ακουστεί παντού η ταξική φωνή», υπογραμμίζει η Ε. Στεφανίδου.
Ο χώρος στα γραφεία του ΠΑΜΕ, όπου ηχογραφούνται οι εκπομπές του διαδικτυακού ραδιοφώνου
Οσον αφορά το στόχο της προσπάθειας, σημειώνει πως επιδίωξη του ΠΑΜΕ ήταν και είναι «να ακουστεί παντού η φωνή των Συνδικάτων, των Επιτροπών Αγώνα, των Εργοστασιακών Επιτροπών, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Να δώσουμε, δηλαδή, ένα βήμα, ένα ακόμα βοηθητικό μέσο για να προβάλουν τις θέσεις, τη δράση και τα αιτήματά τους. Να συμβάλλει το ραδιόφωνο στην προσπάθεια που κάνουν τα συνδικάτα για συσπείρωση και οργάνωση νέων δυνάμεων».
Οπως εξηγεί, αυτή η πρωτοβουλία δεν υποκαθιστά, ούτε μπορεί να υποκαταστήσει, τη δράση των συνδικάτων: «Η λειτουργία του ραδιοφώνου δεν αντικαθιστά τη ζωντανή επαφή και επικοινωνία που έχουν τα συνδικάτα με τα μέλη τους, με τους εργαζόμενους στον κλάδο. Φέρνει, όμως, στο προσκήνιο την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις, τις παρεμβάσεις που γίνονται καθημερινά. Αναδεικνύει τα προβλήματα στον κάθε κλάδο, μέσα στους χώρους δουλειάς, μαθητείας και εκπαίδευσης».
Εθελοντική προσφορά
Η λειτουργία του διαδικτυακού ραδιοφώνου στηρίζεται εξολοκλήρου στην εθελοντική δουλειά εργαζομένων και ανέργων. Ολα έχουν τη δική τους σφραγίδα, όπως εξηγεί ο Αρης Δαλαμάγκας, ένας από τους νέους εργαζόμενους, που συμμετέχει στην ομάδα για τα τεχνικά ζητήματα: Από την προετοιμασία του στούντιο που στήθηκε στα γραφεία του ΠΑΜΕ, μέχρι τις ηχογραφήσεις, το μοντάζ, την ανάρτηση των εκπομπών στην ιστοσελίδα.
Το ραδιόφωνο είναι υπόθεση των εργαζομένων που ετοιμάζουν τα εργατικά δελτία και ηχογραφούν τις εκπομπές μετά τη βάρδιά τους, των ανέργων που στηρίζουν το πρόγραμμά του, των σπουδαστών που αφιερώνουν το χρόνο τους πριν ή μετά το μάθημα στη Σχολή για να συμβάλουν στη λειτουργία του.
«Είμαστε όλοι ερασιτέχνες, κανείς δεν είναι επαγγελματίας ραδιοφωνικός παραγωγός, ηχολήπτης ή δημοσιογράφος», τονίζει η Ε. Στεφανίδου και συμπληρώνει: «Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε με προχειρότητα αυτό το εγχείρημα. Ισα - ίσα, όποιες αδυναμίες και παραλείψεις συναντάμε, προσπαθούμε να τις διορθώνουμε και να τις ξεπερνάμε».
Οσον αφορά στο περιεχόμενο των εκπομπών, η θεματολογία τους ποικίλλει. Οι εξελίξεις στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, η δράση των σωματείων, το ζήτημα της ανεργίας και οι πρωτοβουλίες των Επιτροπών Ανέργων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη μαθητεία, οι απολύσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις, συνεντεύξεις και δηλώσεις από εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, είναι μερικά από τα θέματα που έχουν αναδειχτεί από το διαδικτυακό ραδιόφωνο μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, η Ε. Στεφανίδου αναφέρει: «Το προηγούμενο διάστημα μιλήσαμε με τους εργαζόμενους από την "Coca-Cola" και τον "Παπουτσάνη". Επίσης, είχαμε επικοινωνία με Ελληνες μετανάστες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συζητήσαμε με συνδικάτα, τα οποία δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τη δική τους εκπομπή, όπως το Συνδικάτο Μετάλλου, που μας μίλησε για την εκδήλωση που οργάνωσε για τους ανέργους, για τις δίκες των χαλυβουργών.
Μπροστά στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, μιλήσαμε με το Συνδικάτο Οικοδόμων. Είχαμε ανταποκρίσεις από τη δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, στην εκπομπή που αφιέρωσε στο ζήτημα της Κυριακής - αργίας, στάθηκε στη δράση που ανέπτυξαν και τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εμπόριο σε όλη την Ελλάδα».
Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί πως μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο, το ΠΑΜΕ έχει καλύψει με ζωντανές εκπομπές απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.
«Στοχεύουμε το πρόγραμμα να εμπλουτιστεί με νέες εκπομπές και από άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και εκπομπές για το βιβλίο, για τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, για τον Πολιτισμό. Επίσης, θέλουμε να δώσουμε βήμα στους άλλους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας, όπως στην ΠΑΣΕΒΕ και την ΟΓΕ, στις Λαϊκές Επιτροπές, στις Επιτροπές Ανέργων, καθώς επίσης και σε θεραπευτικές κοινότητες», λέει η Ε. Στεφανίδου για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το ΠΑΜΕ.
Υπόθεση των σωματείων
Τον πρώτο λόγο, στην προσπάθεια αυτή, έχουν τα συνδικάτα. «Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θετική πείρα», σημειώνει η Ε. Στεφανίδου και αναφέρεται στη συμβολή των σωματείων: «Φροντίζουν για την προετοιμασία των εκπομπών, για να είναι το περιεχόμενο πλούσιο, να μην επαναλαμβάνεται η θεματολογία, να έχουν ενδιαφέροντα θέματα κάθε φορά ανάλογα με τις εξελίξεις». Ωστόσο, ο πήχης έχει τεθεί ψηλά. Στόχος του κάθε σωματείου, όπως εξηγεί, είναι «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν την εκπομπή ως δική τους, να στέλνουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους για τα θέματα των επόμενων εκπομπών».
Στον τρόπο που προετοιμάζεται και αξιοποιείται η εβδομαδιαία εκπομπή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, αναφέρεται ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου: Μετά από κάθε εκπομπή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου συζητά για την προετοιμασία της επόμενης. Αποφασίζει τη θεματολογία, βρίσκει τους εργαζόμενους που θα αναλάβουν να συμμετάσχουν σε αυτή και να την παρουσιάσουν.
Μέχρι στιγμής, στις εκπομπές έχουν αξιοποιηθεί δεκάδες μέλη του Συνδικάτου, ενώ με προθυμία έχουν συμβάλει και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί εκπομπές με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις στον κλάδο, τις αρχαιρεσίες σωματείων, την επαγγελματική εκπαίδευση και τη μαθητεία στον τομέα του Τουρισμού. Μάλιστα, τρεις από τις εκπομπές του Συνδικάτου είχαν επίκεντρο τη νεολαία.
Ο Ν. Παπαγεωργίου προσθέτει πως το Συνδικάτο σχεδιάζει να προχωρήσει και σε εκπομπές που θα έχουν πολιτιστικό περιεχόμενο, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει εκπομπές σε συνεργασία με σωματεία από άλλους κλάδους. Επισημαίνει, ακόμα, την προσπάθεια που γίνεται να μεταφέρεται μια πιο συνολική εικόνα για τον κλάδο και τη δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε η πραγματοποίηση εκπομπών με συνδικαλιστές από άλλες πόλεις, είτε με τη φυσική τους παρουσία στο στούντιο, είτε με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.
Αξιοσημείωτος είναι και ο τρόπος, με τον οποίο το Συνδικάτο αξιοποιεί το διαδικτυακό ραδιόφωνο. Πριν από κάθε εκπομπή, ενημερώνει τα μέλη του για το θέμα της με ηλεκτρονικό μήνυμα. Αντίστοιχα, μετά την ολοκλήρωσή της, στέλνει νέο μήνυμα με την ηλεκτρονική διεύθυνση, μέσα από την οποία μπορούν να ακούσουν την εκπομπή. Ανάλογη ενημέρωση γίνεται και στην ιστοσελίδα του Συνδικάτου.
Η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει καρπούς, καθώς μέλη του Συνδικάτου έχουν συμβάλει με τις ιδέες, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους στη βελτίωση των εκπομπών. Για παράδειγμα, μετά την πρώτη συζήτηση που έγινε για τη νεολαία στις τουριστικές σχολές, ήρθε η πρόταση να καλέσει το Συνδικάτο και καθηγητές από τις επαγγελματικές σχολές για να μιλήσουν για τα προβλήματα. Η σκέψη αυτή υλοποιήθηκε σε επόμενη εκπομπή.
Σχετικά με τον τρόπο που το Συνδικάτο και το διαδικτυακό ραδιόφωνο τροφοδοτούν και ενισχύουν το ένα το άλλο, ο Ν. Παπαγεωργίου συνοψίζει: «Το ΠΑΜΕ δίνει βήμα στο Συνδικάτο και το Συνδικάτο, με τη σειρά του, ανοίγει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου και το ΠΑΜΕ».

Ευτ. Χαϊντ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!