Στα δικαστήρια πρόκειται να προσφύγει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εναντίον της κυβέρνησης, για "καταπάτηση του Συντάγματος με τον προϋπολογισμό του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2013-2016)"

Στα δικαστήρια πρόκειται να προσφύγει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εναντίον της κυβέρνησης, για "καταπάτηση του Συντάγματος με τον προϋπολογισμό του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2013-2016)". Όπως τονίστηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Παρασκευή, σύμφωνα με το νόμο, οι δήμοι θα έπρεπε να λάβουν 4,087 δισ. ευρώ το 2013. Όμως το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό έχει εγγράψει 2,355 δισ. ευρώ. Δηλαδή, την ερχόμενη χρονιά θα δοθούν στους δήμους 1,732 δισ. ευρώ λιγότερα απ΄ όσα θεσμοθετημένα δικαιούνται.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Καλλικράτη οι δήμοι λαμβάνουν ετησίως το 21,30% από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, το 21,30% από το Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων, το 12% από το ΦΠΑ και το 50% από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Τα ποσά αυτά ανέρχονται για το 2013 σε 3,665 δισ. ευρώ. Επίσης, το κράτος οφείλει στους δήμους από έσοδα που δεν είχε αποδώσει τα παρελθόντα έτη 412 εκατ. ευρώ. Αντί αυτών των χρημάτων, ο προϋπολογισμός του 2013 έχει εγγράψει 2,355 δισ. ευρώ. Κι αυτό -όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης- ενώ ήδη τα παρελθόντα έτη οι δήμοι έχει υποστεί μειώσεις που ανέρχονται σε 60% από τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).
Σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο, απαγορεύει στους ΟΤΑ α΄ βαθμού προσλήψεις τακτικού προσωπικού για όλα τα έτη της περιόδου 2013-2016, με άμεσο κίνδυνο νησιωτικοί δήμοι να μείνουν χωρίς δημοτικούς υπαλλήλους. Ήδη, στην Κάσο μετά τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου δημοτικού υπαλλήλου ο δήμαρχος έχει απομείνει μόνος. Στην ίδια κατάσταση κινδυνεύουν να βρεθούν κι άλλα νησιά, όπως η Χάλκη, η Φολέγανδρος, το Αγαθονήσι κ.α.
Όπως τονίστηκε από μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η πολιτική αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες σε κοινωνικό, αλλά και εθνικό επίπεδο. Μάλιστα, ο δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης Σ. Δανηιλίδης χαρακτήρισε «εθνικά εγκληματική πράξη να αποδυναμωθούν νησιά μας και να καταλήξουν βραχονησίδες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!