Τα ελληνικά προϊόντα κατακτούν όλο και περισσότερους Κινέζους καταναλωτές


madeingreeceΕλαιόλαδο, κρασί, γαλακτοκομικά και τελευταία και αρτοσκευάσματα και γλυκά αποτελούν τις κατηγορίες τροφίμων και ποτών που φαίνεται ότι συγκινούν περισσότερο τους Κινέζους και δημιουργούν σημαντική εξαγωγική προοπτική για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Αν και φυσικά, όπως επανειλημμένως έχουν επισημάνει επιχειρηματίες της βιομηχανίας τροφίμων, οι ανάγκες της κινεζικής αγοράς είναι τεράστιες για τα δεδομένα των ελληνικών εταιρειών και οι τελευταίες δεν μπορούν να συνάψουν πολύ μεγάλες συμφωνίες διότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κάλυψης της ζήτησης, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στις εξαγωγές προϊόντων που απευθύνονται στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.


Ηδη από πέρυσι έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κάτι που φαίνεται και από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με την Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, κατά το α' τρίμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν σε 115.352.781 ευρώ, έναντι μόλις 31.256.347 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 269,1%.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου, αυτές το α' τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε αξία σε 1.193.020 ευρώ έναντι μόλις 256.810 ευρώ το α' τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 364,55%. Με την επίδοση αυτή η Κίνα αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο πελάτη του ελληνικού ελαιολάδου. Ηδη το 2011 είχε καταγραφεί αύξηση των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου κατά 79% σε σχέση με το 2010, από 3.298 σε 5.900 τόνους. Το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην κινεζική αγορά είναι της τάξης του 9% με την Ισπανία και την Ιταλία να κυριαρχούν, έχοντας αποσπάσει μερίδιο 50% και 35% αντιστοίχως.

Τελευταία σημαντικά βήματα προόδου σημειώνουν και τα ελληνικά κρασιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Σαγκάη, το 2011 οι ελληνικές εξαγωγές κρασιών προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 285%, καθώς η αξία τους ανήλθε σε 1.947.745 δολάρια, έναντι 505.560 δολάρια το 2010. Εντός του α' τριμήνου του 2012 οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών στην Κίνα διαμορφώθηκαν σε 304.060 ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο από τις χώρες που εξάγουν κρασί στην Κίνα έχει η Γαλλία με 48% και ακολουθούν η Αυστραλία και η Χιλή.

Οπως επισημαίνει το ελληνικό γραφείο στη Σαγκάη, τελευταία παρατηρείται πολιτική ενθάρρυνσης της κατανάλωσης ελαιολάδου, κρασιών, καθώς και γαλακτοκομικών, κυρίως γάλακτος και γιαουρτιού, κάτι που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Δυναμικά ανερχόμενοι κλάδοι στην Κίνα θεωρούνται, τέλος, η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική, με τα καταστήματα πώλησης ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών να είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους Κινέζους ως καταστήματα γρήγορης εστίασης.

Της Δημητρας Μανιφαβα για την καθημερινή
 vetonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν είναι αριστερά αυτό που μας κυβερνά...

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition!

To μπαρμπούτι (Κανόνες)