1 ΜΑΗ 1886

1 ΜΑΙΟΥ 1886 ΣΙΚΑΓΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ!




Του Γιώργου Λιανού     

1 Μαΐου 1886 Σικάγο. Τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώνονται και κατεβαίνουν στους δρόμους του Σικάγο διαδηλώνοντας ενάντια στους εξαντλητικούς και εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας που είχε επιβάλλει η αναπτυσσόμενη βιομηχανική οικονομία και το φορντικό μοντέλο βιομηχανικής παραγωγής. Οι ώρες εργασίας πολλές και κοπιώδης, οι μισθοί πενιχροί, τα εργατικά ατυχήματα πολλά και τα οφέλη των εργαζόμενων πολιτών ελάχιστά. Κύριο αίτημα ήταν τότε «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο». Οι διαδήλωση έκλεισε με βίαια επεισόδια και με την αστυνομία να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον του αγωνιζόμενου πλήθους. Οι νεκροί πολλοί μα ο αγώνας τους δίκαιος. Και προ πάντων επίκαιρος όσο ποτέ.Τα αιτήματα και τα ζητήματα που έθεσε τότε η εργατική Πρωτομαγιά είναι και τώρα επίκαιρα στους καιρούς των μνημονίων. Η εργασιακή εκμετάλλευση, οι χαμηλοί  μισθοί, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο αυταρχισμός και η βία που υφίστανται οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, η ανεργία και η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων είναι θέματα και ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και στις μέρες μας. Το βιομηχανικό, και εμπορικό κεφάλαιο όπως και οι πολυεθνικές επιθυμούν ολοένα και περισσότερες διευκολύνσεις, όπως περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση της δημόσιας ασφάλισης, άνοιγμα καταστημάτων και τις 52 Κυριακές. Και οι μνημονιακές υπηρέτες σπεύδουν να τους υπηρετήσουν σπέρνοντας φτώχεια, ανεργία και εκμετάλλευση. Ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί τα ζητήματα των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που ανοίγει την πόρτα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μοιράζοντας συντάξεις-χαρτζιλίκια της τάξεις των 200-400 ευρώ στους ηλικιωμένους. Παράλληλα επαναφέρεται και πάλι το ζήτημα της αύξησης των απαιτούμενων ορίων συνταξιοδότησης από τα 67 στα 68 έτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κατώτατος μισθός θα πέσει από τα 586 στα 420 για την αρχή και στα 360 μέχρι το 2020.  Το νέο λύκειο, οι δημιουργικές εργασίες,  και το σπρώξιμο των νέων στην τεχνική εκπαίδευση και τη μαθητεία νομιμοποιούν την κοινωνική ανισότητα στην εκπαίδευση μετατρέποντάς την σε εμπορεύσιμο αγαθό  κάνοντας το όνειρο των νέων για σπουδές μια ονειρική κατάσταση. Το σύστημα θέλει εργάτες, άβουλους, πειθήνιους, φθηνούς και αναλώσιμούς, τους οποίους θα μπορεί να εκμεταλλεύεται και να εξαπατά.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα ζητήματα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι επίκαιρα και σημερινά όσο ποτέ! Η καταστάσεις και οι συνθήκες είναι ίδιες. Το ίδιο και τα ζητήματα που μας αφορούν. Παρόλα αυτά οι πολίτες φαίνονται υπνωτισμένοι. Σαν να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις εξελίξεις και τις αλλαγές που υφίστανται. Το τελευταίο μνημόνιο δεν  εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε. Η ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων ή ολοένα και αυξανόμενη φτώχεια και η ανεργία, η εκμετάλλευση, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν  έχουν συγκινήσει όσο θα έπρεπε. Η μνημονιακή μετάλλαξη ΣΥΡΙΖΑ αντί να συσπειρώσει τους πολίτες περισσότερο, αντί να τους προβληματίσει τους βύθισε ξανά στον καναπέ τους να ονειρεύονται μήπως έρθει κάποιος άγιος να τους σώσει, ακούγοντας τις προφητείες αγιορειτών από το Βελόπουλο. Παράλληλα, οι φωνές που μιλούν για δικτατορία γίνονται ολοένα και εντονότερες. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο από την κήρυξη της Απριλιανής δικτατορίας παρατηρήσαμε πολλούς υμνητές της. Οι πολίτες έχουν μετατραπεί σε καταναλωτές τηλεοπτικών σκουπιδιών ασχολούμενοι με το Survivor, το Rising Star, και κάθε είδους τηλεοπτική σαβούρα που μας πλασάρεται για ψυχαγωγία. Ο Χούτος και ο Χανταμπάκης έχουν γίνει κύρια αντικείμενα συζήτησης, ενώ παράλληλα η κοινωνία γίνεται πιο βίαιη και επιθετική έτοιμη να κατασπαράξει ότι είναι διαφορετικό από αυτή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη μνημονιακή της μεταστροφή ακύρωσε και υπονόμευσε το κίνημα και τη αντίδραση των πολιτών. Έδωσε τη δυνατότητα στους υπερμνημονιακούς κυρίους της αντιπολίτευσης να ζητούν  να ξανακυβερνήσουν. Οι άνθρωποι αναζητούν στο φασισμό τη λύση. Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ, ΕΛΕΓΕ Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ. Και δυστυχώς επαληθεύτηκε.Χρειάζεται δουλεία, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε παιδευτικό επίπεδο για να εκτιμήσουμε τους αγώνες των ανθρώπων. Η 1 Μάη έδειξε το δρόμο. Μαγιά υπάρχει. Αρκεί να έχουμε κρίση και νου να το δούμε. 


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2017/04/1-1886.html#ixzz4fo9zdsWb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!