.«Αρχιμήδης, o Σπουδαιότερος Επιστήμονας όλων των Εποχών»


  επιστήμονας που προσωποποιεί τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ελληνικής και δυτικής (παγκοσμίως θα λέγαμε εμείς), επιστήμης ήταν ο Αρχιμήδης. Ήταν αυτός που χρησιμοποίησε τα μαθηματικά για την κατανόηση του φυσικού κόσμου και του σύμπαντος.
Σε ένα από τα βιβλία του, Ψαμμίτης, ο Αρχιμήδης επιχείρησε να μετρήσει το μέγεθος του σύμπαντος με τον υπολογισμό του αριθμού των κόκκων της άμμου που απαιτούνται για να γεμίσει το σύμπαν (σφαίρα των σταθερών αστεριών).Προκειμένου να το επιτύχει, έπρεπε πρώτα να επινοήσει ένα σύστημα ονομασίας μεγάλων αριθμών, ώστε να ορίσει ένα άνω όριο· ξεκίνησε λοιπόν από τον μεγαλύτερο αριθμό εκείνης της εποχής, την μυριάδα μυριάδων. Η μυριάς ισούται με 10.000, συνεπώς η μυριάς μυριάδων ισούται με 10.000Χ10.000=100.000.000, εκατό εκατομμύρια ή σε εκθετική μορφή = 10^{8}. Η τελική εκτίμηση του Αρχιμήδη δίνει άνω όριο 10^{64} κόκκων σε ένα σύμπαν πλήρες άμμου.
Ο Αρχιμήδης υπολογίζει σωστά τη γωνία του του ηλίου στον ουρανό: 32 έως 27/60 του ενός βαθμού. «Η διάμετρος του ήλιου είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Σελήνης και όχι μεγαλύτερη… Η διάμετρος του ήλιου είναι μεγαλύτερη από την πλευρά του χιλιόγονου (ένα πολύγωνο με χίλιες πλευρές) χαραγμένο στο μεγαλύτερο κύκλο του σύμπαντος» έγραψε στο προαναφερθέν βιβλίο του. Ο Αρχιμήδης ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός του αρχαίου κόσμου και, χωρίς αμφιβολία, ο μεγαλύτερος επιστήμονας που έζησε ποτέ. Γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας, το 287 π.Χ. Ήταν επίσης, φιλόσοφος, αστρονόμος, φυσικός, μηχανικός και εφευρέτης. Στην πραγματικότητα, όπως ο Αριστοτέλης πριν από αυτόν, έθεσε τα θεμέλια της ελληνικής και δυτικής επιστήμης. Σε μια μεταφορική έννοια, όλη η επιστήμη είναι μια σειρά υποσημειώσεων στον Αρχιμήδη. Να σημειώσουμε και εμείς επίσης ότι ο Αρχιμήδης έμεινε γνωστός και για το πλήθος των εφευρέσεων του, όπως τον υδραυλικό ατέρμονα κοχλία που χρησιμοποιείτε μέχρι και σήμερα για την άντληση ύδατος μικρής υψομετρικής διαφοράς, το βαρούλκο, το ατμοτηλεβόλο, το αερόμετρο, την αρπάγη η οποία άρπαζε τα ρωμαϊκά πλοία και τα σήκωνε στον αέρα, το λιθοβόλο γερανό, τα κάτοπτρα με τα οποία έκαιγε τα καράβια των Ρωμαίων από μακριά, τη »Συρακουσία» το πρώτο γιγάντιο πλοίο που διέθετε 3 καταστρώματα(!) και πάνω του είχε χαράξει όλη την Ιλιάδα… Πολλά άλλα απίστευτα αποδίδονται επίσης στον Αρχιμήδη.
Κλείνουμε με ένα από τα αποφθέγματα του που δείχνει καθαρά το μεγαλείο του: «Δώς μη πα στώ και τα γαν κινάσω» , σε νεοελληνική απόδοση «Δώσε μου χώρο να σταθώ και θα κινήσω και την Γή»
ΠΗΓΗ crashonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

WOW.....Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός τουρίστα.

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!