.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ. 1η παρουσιαση

Σημερα Κυριακη επισκευτηκα το μουσειο της Θηβας, που ανοιξε πριν λιγες μερες.
Οι πρωτες εντυπωσεις εξαιρετικες, και απο το κτιριο εργο του Αρχιτεκτονα Μ.Σουβατζιδη, και τα εκθεματα. Το μονο προβλημα που βρηκα ειχε σχεση με τον φωτισμο των εκθεματων, και τα υπερβολικα σε μεγεθος φωτιστικα, σε σχεση με τα αντικειμενα ειδικα τα μικρου μεγεθους.
Εκανα μια γρηγορη βολτα, αν και κρατησε πανω απο δυο ωρες, και παρουσιαζω περιληπτηκα τα πιο σημαντικα απο τα εκθεματα.
"Η εισοδος με το μεσαιωνικο πυργο δεξια 13ος αιωνας."υπαρχουν πολυ σ...ημαντικες ενοτητες, ξεκινανε απο τα παλαιολιθικα 5000 π.χ με ευρηματα της περιοχης, υπαρχει παρα πολυ μεγαλη και σημαντικη εκθεση απο την μυκηναικη περιοδο, 2500- 1300 π.χ., που χρειαζεται ξεχωριστη παρουσιαση.
Περναει στην Αρχαικη περιοδο με τους περιφημους κουρους, στην κλασσικη περιοδο με εξαιρετικα επιτυμβια ντοπιων εργαστηριων, Ελληνιστκη και ρωμαικη περιοδο με Γλυπτα δειγματα.
Το ξεχωριστο σε αυτο το μουσειο ειναι οτι συνεχιζει στα προχριστιανικα, μεσαιωνικη περιοδο ως τα μεταβυζαντινα απο τα οποια εχει παρα πολλα στην περιοχη της Βοιωτιας.
Ετσι μπορει να δει καποιος τη συνεχεια και πως η μια εποχη περναει στην επομενη, τη συνεχεια, το οτι ο πολιτισμος στην Ελλαδα δεν σταματαει με τους Ρωμαιους...
Η Βοιωτια εβγαλε τρεις σπουδαιους ζωγραφους το 16ο αιωνα τον Φραγγο Κατελανο, και τους δυο αδερφους Γιωργο και φραγγο Κονταρη.
Αυτα περιπου δειχνω περιληπτικα και σε επομενες αναρτησεις θα κανω πιο λεπτομερεις παρατηρησεις σε καθε περιοδο.
Παντως ειναι μια πολυ ωραια κυριακατικη βολτα, μια ωρα δρομος και εχετε μια εξαιρετικη εμπειρια, απο ενα σημαντικο κοματι της Ελλαδας και εικονα απο μια απο τις πιο σπουδαιες πολεις της Αρχαιοτητος τη Θηβα....

Δείτε περισσότερα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!