ΙΕΡΟ ΦΩΣ....

Στη Δήλο, στην αρχαιότητα, οι ιερείς του Απόλλωνα άναβαν το ιερό φως χρησιμοποιώντας κάτοπτρα. Στη συνέχεια το ιερό φως έφευγε από τη Δήλο και πήγαινε στη Σαμοθράκη, όπου μοιραζόταν στους ευσεβείς. Οι ιερείς του Απόλλωνα ουδέποτε ισχυρίστηκαν ότι το φως άναβε με "μεταφυσικό" ή "υπερφυσικό" τρόπο. Και βεβαίως η γνώση ότι το ιερό φως άναβε με κάτοπτρα (όπως κάνουμε και τώρα στις Ολυμπιάδες) δεν μείωνε σε τίποτα την ιερότητά του...
Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Ο Ελληνισμός δεν θέλει να εντυπωσιάσει τους ανθρώπους με "μαγικά τρικ", αρκείται στην ηθική διδασκαλία που προκύπτει μέσα από τον συμβολισμό της τελετουργίας. Ο Χριστιανισμός από την άλλη, γέννημα - θρέμμα του μεσανατολίτικου παραλογισμού, προσπαθεί να κερδίσει και να διατηρήσει οπαδούς μέσα από το παράλογο, το "θαυματουργό", το "αφύσικο", το "ανεξήγητο", το ψέμα στην τελική, διότι όπως έχει πει και ο Πλάτων "όσο μεγαλύτερο ψέμα πεις στους ανθρώπους, τόσο πιο εύκολα πιστευτό γίνεται".
Βεβαίως, επειδή και μέσα στο χριστιανικό Ιερατείο υπήρξαν άνθρωποι λογικοί ή τουλάχιστον μη απατεώνες, θα θυμήσω ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄ (1766-1771) κατάργησε την τελετή του αγίου φωτός ως «χειροποίητον μηχανουργίαν» και, καθώς ο ίδιος γνώριζε από την προσωπική του εμπειρία τον μηχανισμό εμφάνισής του, το περιέγραψε ως το «το χειροποίητον εκείνο φως, ού καγώ, φησι, την δραματουργίαν αυτοψεί κατανοήσας».
Να ευχηθώ καλή ανάσταση... στα μυαλά μας!
https://www.facebook.com/mytilineos/posts/10205675872912864

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!

WOW.....Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός τουρίστα.