Βασικές και θεμελιώδης έννοιες σε μια δημοκρατικά λειτουργούσα πολιτεία

Γράφει ο Γιώργος Αγαλιώτης
Καλημέρα σε όλους.
Ως συνήθως για άλλη μια φορά έχουμε χάσει τη μπάλα ως κοινωνία και ως πολιτεία.
Βασικές και θεμελιώδης έννοιες σε μια δημοκρατικά λειτουργούσα πολιτεία που συγχέουμε ή δε θέλουμε να κατανοήσουμε.
1.Τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου μας αφορούν όλους και άρα ως τέτοια πρέπει να ατιμετωπίζονται.Αυτά σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίζονται και να τιμωρούνται ενιαία για όποιον ή όποιους τα τελούν.
2.Τα δικαιώματα των μειοψηφιών πρέπει να προστατεύονται έως του σημείου που δε θίγουν τουλάχιστον βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών.
Η έφραση των δικαιωμάτων αυτών με διαμαρτυρία οιουδήποτε είδους, δε πρέπει σε καμιά περίπτωση να απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και είναι ανάγκη να γίνεται πάντα μέσα σε πλαίσια δημοκρατικά,με σεβασμό στα δικαιώματα των υπολοίπων, χωρίς τη παράβαση των ισχυόντων νόμων.(Τάξη,ασφάλεια πολιτών,παρακώληση συγκοινωνιών,λειτουργία καταστημάτων κλπ.).
3.Τα σώματα ασφαλείας είναι υποχρεωμένα να τηρούν το νόμο σε κάθε περίπτωση και για αυτό ακριβώς το λόγο τα πληρώνουμε.Κύριο καθήκον τους η ασφάλεια του κλεινούν άστυ και η σύλληψη των παραβατών του νόμου όπου υπάρχουν.
4.Δεν υπάρχει υποκειμενική έννοια του δικαίου.Αρμόδια είναι τα δικαστήρια της χώρας όπου επιλύονται οι όποιες διαφορές υπάρχουν.
5.Δεν επιτρέπεται αλλά αντιθέτως τιμωρείται η άγνοια του νόμου.Πολλώ δε μάλλον η εκούσια και ηθελημένη παράβασή του.
Συμπερασματικά.
Κάθε πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να παλέψει άν θεωρεί πως αδικείται!
Η πάλη αυτή και ο αγώνας πρέπει να γίνεται μέσα σε κάποια πλαίσια όπως ο νόμος ορίζει!
Κανείς δε πρέπει προκειμένου να διαμαρτυρηθεί ή να συμπαρασταθεί σε κάποιον (έστω και αδικημένο) να καταλύει ή παραβιάζει άλλους νόμους διαπράττοντας αδικήματα!
Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη και πρέπει να διαφυλάττει τη τήρηση του νόμου από τους πολίτες και να παρεμβαίνει όπου αυτός παραβιάζεται!
Παράδειγμα για να γίνουν κατανοητά τα ανωτέρω,γιατί σε λίγο θα τρελλαθούμε όλοι μας με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα.
Πρί από 15 έτη βρισκόμουν σε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύσουσα ως επισκέπτης.
Στο κεντρικό δρόμο της πόλης όπου πίνω καφεδάκι σε κατάστημα,πραγματοποιείται διαδήλωση από περίπου 500 άτομα με πανό και συνθήματα για κάποιο λόγο.
Για περίπου 10 λεπτά κλείνει ο δρόμος κλείνει δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και παρατηρούνται κάποιες επιθετικές ενέργειες από πλευράς διαδηλωτών(ρίψη πετρών κλπ.)
Μπροστά μου ο καταστηματάρχης παίρνει τηλ. την αστυνομία.Εντός περίπου 10 λεπτών εμφανίζονται 5 κλούβες και μεγάλη αστυνομική δύναμη.Οι αστυνομικοί(ειδικές δυνάμεις) χωρίς να κτυπήσουν κανέναν μαζεύουν όλους όσους ήσαν πεζοί στο οδόστρωμα και τους βάζουν στις κλούβες.Όσοι διαδηλωτές ήσαν στα πεζοδρόμια από τις δύο πλευρέςτου δρόμου δε πειράχτηκαν καθόλου.
Σε μισή ώρα είχε τελειώσει η φασαρία αυτή αναίμακτα.
Ο καταστηματάρχης μου εξήγησε όταν τελείωσε το πανηγυράκι πως όσοι συνέλήφθησαν θα παρακολουθούνται στενά στο εξής όσον αφορά τη συμπεριφορά τους μελλοντικά σε παρόμοιες διαδηλώσεις.Σε λίγο θα πήγαινε και ο ίδιος στο τμήμα να καταθέσει αγωγή για αποζημίωση για τη σπασμένη τζαμαρία του ενώ σε περίπου 20 ημέρες που θα γινόταν η δίκη θα δικαιωνόταν σίγουρα και οι υπεύθυνοι της πορείας θα πλήρωναν για τη ζημιά του μέχρις σέντς.
Δε κατηγόρησε τους διαδηλωτές ούτε ήταν θυμωμένος.Ο νόμος λειτούργησε μπροστά του και η πολιτεία ήταν εκεί στο καθήτον της, όταν τη χρειάστηκε υπακούοντας πάλι το νόμο.Θα αποζημιωνόταν για την όποια βλάβη του γρήγορα!

Αυτά βέβαια σε μια πολιτεία όχι τέλεια αλλά λειτουργούσα (βάσει νόμων)!τικέτες , 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!

WOW.....Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός τουρίστα.