Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

SANTORINI....Θήρα, παγκόσμια και εκρηκτική

Η ανάρτηση για τη Σαντορίνη συνέπεσε με επικείμενο ταξίδι μου στο διαφορετικό αυτό νησί. Η ξενάγηση που ακολουθεί, λοιπόν, δεν είναι απλώς προτάσεις, είναι στην ουσία το πρόγραμμα που θα ακολουθήσω αυτές τις μέρες που θα είμαι στο νησί.
Η Θήρα ή Σαντορίνη είναι μοναδικό νησί σε παγκόσμιο επίπεδο. Καταρχάς οι πολλαπλές ονομασίες της. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Στρογγυλή λόγω του σχήματός της. Αν δει κανείς την καλντέρα και τα κομμάτια που έχουν απομείνει, καταλαβαίνει γιατί. Έπειτα, άλλη μια ονομασία ήταν Καλλίστη. Το Σαντορίνη είναι ξενόφερτο και εικάζεται ότι προέρχεται από την παράφραση του Αγία Ειρήνη (Σάντα Ειρήνη).Η καλντέρα και το ηφαίστειο γενικότερα είναι η κυρίαρχη πηγή απ'όπου προέρχεται η φήμη του νησιού. Αν δεν έχετε πρόβλημα με τη ζέστη και τις αναθυμιάσεις, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα μια βόλτα με τα καραβάκια στη Θηρασιά, τη Νέα και την Παλιά Καμμένη. Υπάρχουν 2 ειδών εκδρομές, κάποιες γυρνάνε μεσημέρι ενώ κάποιες συνεχίζουν μέχρι το ηλιοβασίλεμα στην Οία.
Το ηλιοβασίλεμα στην Οία είναι κάτι μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Λόγω της υψομετρικής διαφοράς του νησιού από τη θάλασσα, είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Από την άλλη, πού στις Κυκλάδες δεν είναι όμορφο; Παρ'όλα αυτά, αξίζει κανείς να ζήσει την εμπειρία κυρίως για τα μιλούνια κόσμου που συρρέουν στην Οία εκείνη την ώρα. Κάτω από την Οία βρίσκεται το λιμανάκι Αμμούδι όπου μπορεί κανείς να φάει καλό ψάρι και να κάνει τις βουτιές του.
Το πρόγραμμα επιβάλλει σίγουρα περπάτημα στα Φηρά και στο Ημεροβίγλι, μέρα και νύχτα. Επίσκεψη επιβάλλεται και στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, έναν από τους σημαντικότερους στη χώρα. Στον πρόσφατα αναστηλωθέντα χώρο μπορεί κανείς να δει πως ήταν η ζωή στη Σαντορίνη πριν την έκρηξη του ηφαιστείου που ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα του νησιού και την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού.
Οι παραλίες δεν είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο επισκέπτεται κανείς την Σαντορίνη. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες όπως η Κόκκινη Παραλία, η Περίσσα, η Βλυχάδα και το γνωστό Καμάρι.
Η Σαντορίνη φημίζεται για αρκετά προϊόντα που φυτρώνουν στο άνυδρο τοπίο, ανάμεσα σ'αυτά ορισμένα με ονομασία προέλευσης όπως η σαντορινιά φάβα, το τοματάκι Σαντορίνης, η κάπαρη και άλλα. Μην παραλείψετε την επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο. Αρκετά από αυτά δέχονται επισκέψεις και με μικρό αντίτιμο μπορείτε να δοκιμάσετε ωραία κρασιά.
Μην εκπλαγείτε από τους πολλούς τουρίστες από την άκρη του κόσμου που θα συναντήσετε στην Σαντορίνη. Η φήμη της είναι πραγματικά παγκόσμια. Ας είμαστε ευγνώμονες που αρκετά από αυτά τα πανέμορφα μέρη, όπως η Σαντορίνη, είναι πραγματικά κοντά και περιμένουν την επίσκεψή μας!

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τεράστια ανακάλυψη η πήλινη πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά, ως ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, λένε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτ...