H τρόικα και τα "καλά παιδιά" της Ελλάδας




Image
Τελικώς, όχι αναδιαπραγμάτευση αλλά ούτε καν συζήτηση δεν θα γίνει για τα μνημόνια. Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται ακόμη και η περιβόητη χρονική επιμήκυνση, που υποτίθεται ότι είχαμε στο τσεπάκι πριν τις εκλογές, άλλωστε στις τελευταίες νίκησαν οι “φιλοευρωπαικές δυνάμεις” που δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τους Ευρωπαίους δανειστές. «O Αντώνης Σαμαράς απέφυγε κάθε αναφορά σε αλλαγή του χρονικού ορίζοντα εφαρμογής του προγράμματος στη διάρκεια της  συνάντησής του με την τρόικα”, γράφουν οι Financial Times που αναγγέλλουν και επισήμως ότι η “Ελλάδα εγκαταλείπει την αναδιαπραγμάτευση». Δεν χρειαζόταν η βρετανική εφημερίδα για να μας κατατοπίσει. Όλα τα τελευταία γεγονότα, όπως και η επιλογή του κ. Στουρνάρα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να διεκδικήσει ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ: την πιο γρήγορη αθέτηση στην ιστορία, της βασικής προεκλογικής υπόσχεσης,από μια νέα κυβέρνηση.
 
Η γραμμή που χάραξε ο κ. Σαμαράς ήδη από το βράδυ των εκλογών, «η Ελλάδα θα τιμήσει την υπογραφή της», επισημοποιήθηκε με την επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής: αφού επανέλαβε ότι η χώρα «θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις» της, ο πρωθυπουργός ανέλαβε ακόμη και την κυριότητα των μνημονίων («η νέα κυβέρνηση αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος»), της συνταγής δηλαδή που προεκλογικώς κατακεραύνωναν η ΝΔ αλλά και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Όσο για την αναδιαπραγμάτευση, εδώ εφαρμόστηκε η παλιά καλή μέθοδος των καλόγερων που βάφτιζαν το κρέας ψάρι: «Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος», συνέχιζε η επιστολή, γιατί «με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων». Σαν να μην έφταναν τόσες κωλοτούμπες, στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και ο νέος υπουργός Οικονομικών, διευκρινίστηκε ότι προϋπόθεση για να δεχτούν οι δανειστές τις όποιες «αναγκαίες τροποποιήσεις» είναι η σοβαρότητα: η βασική θέση που διατυπώθηκε στη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ήταν ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα».
 
Την κυβερνητική στρατηγική συμβολίζει η επιλογή του κ. Στουρνάρα, στο ρόλο της Θάτσερ με παντελόνια. «Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία», φέρεται να δηλώνει στους Financial Times. Πρόκειται για ένα deja vu του Παπανδρέου το 2009, που χαρακτήριζε τη χώρα διεφθαρμένη, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο νέος υπουργός υπονομεύει, από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει, κάθε ιδέα διαπραγμάτευσης. Υιοθετώντας πλήρως την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη για το τι πήγε άσχημα τα δύο τελευταία χρόνια: η συνταγή ήταν σωστή, απλώς η Ελλάδα δεν ήταν αρκετά σοβαρή και καθυστέρησε στην εφαρμογή της.

Τις εφημερίδες του αμερικανικού κατεστημένου να ξεφυλλίσει κανείς, θα καταλάβει ότι τέτοιες ακραίες θεωρίες δεν υπάρχουν πια παρά μόνο στα μυαλά της Μέρκελ, του Σόιμπλε και των συμμάχων τους, που επωφελούνται από την κρίση του ευρωπαϊκού Νότου. «Οι Γερμανοί πολιτικοί, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν αναλωθεί να λένε στους ψηφοφόρους τους κάτι που δεν ισχύει», έγραφε στις αρχές της εβδομάδας ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Ότι, δηλαδή, για την κρίση ευθύνονται οι ανεύθυνες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου».
Image

Απέναντι στα "καλά παιδιά" της Ελλάδας, οι δανειστές δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Εφαρμόστε το πρόγραμμα και μη χάνετε χρόνο με (κουβέντες για) διαπραγματεύσεις του Μνημονίου, είπε κατάμουτρα στη νέα ελληνική κυβέρνηση ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Μη με σκοτίζετε με αναδιαπραγματεύσεις, πρόσθετε η -πονάω για τα παιδιά του Νίγηρα- Λαγκάρντ. Υιοθετώντας τη γραμμή των καλών παιδιών, η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδικεί πλέον ούτε την εφαρμογή, και στην περίπτωση της Ελλάδας, των ρυθμίσεων που αποφασίστηκαν για την Ισπανία και την Ιταλία στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας: από τις ανεπίσημες εξαγγελίες των υπουργών απουσιάζει το «δώρο Μόντι», δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και όχι από το ελληνικό κράτος, ρύθμιση που θα ελάφρυνε τα βάρη του τελευταίου.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τη συνέχεια: η Τρόικα θα επιβεβαιώσει τον Στουρνάρα, διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν ξανά το κακό παιδί και δεν έχει κάνει τα μαθήματά της. Ύστερα θα ζητήσει και νέα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση, αφού ήδη παραδέχεται ότι η Ελλάδα φταίει, είναι υποχρεωμένη να δεχτεί . Η συνέχιση των μνημονίων, με τη μία ή την άλλη μορφή, θα δώσει το φθινόπωρο στην οικονομία τη χαριστική βολή. Και σε συνθήκες πολιτικού χάους, όσοι προεκλογικώς υποστήριζαν ότι «αναδιαπραγματεύσεις θα υπάρξουν» θα έχουν αργά ή γρήγορα την ίδια τύχη με τον ψευταράκο που πριν από τις εκλογές του 2009 δήλωνε ότι λεφτά υπάρχουν. Την ίδια τύχη, στην καλύτερη περίπτωση.

[Του Στέλιου Κούλογλου από tvxs.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!