Δελφοί: Δελφική «εορτή» μετά 20 έτη

Δελφοί: Δελφική «εορτή» μετά 20 έτη
Με μία συναυλία για τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας Πλάτωνος ανοίγει ξανά τις πύλες του το αρχαίο θέατρο.
Το Αρχαίο Θέατρο Δελφών. Τα 20 τελευταία χρόνια δεν είχε φιλοξενήσει καμία εκδήλωση λόγω προβλημάτων συντήρησης
  Ηταν το 1436 όταν ο ευρωπαίος περιηγητής Ciriaco de' Pizzicolli (γνωστότερος ως Κυριάκος της Αγκόνας) επισκέφθηκε τους Δελφούς και το αρχαίο θέατρό τους, το οποίο βρήκε σε καλή κατάσταση. Εκτοτε το χωρητικότητας 5.000 θέσεων μνημείο με σκηνικό την κοιλάδα του Πλειστού και το όρος της Κίρφης καλύφθηκε σταδιακά με επιχώσεις και ερειπώθηκε.
Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1895, ενώ τον Μάιο του 1927, με εμπνευστή τονΑγγελο Σικελιανό, ανέβηκε εκεί παράσταση αρχαίας τραγωδίας ύστερα από 2.000 χρόνια. Τα 20 τελευταία χρόνια το θέατρο δεν είχε φιλοξενήσει κάποια εκδήλωση για λόγους προστασίας δεδομένου ότι, παρά την καλή κατάστασή του, παρουσίαζε προβλήματα συντήρησης.
Το Σάββατο 7 Ιουλίου στις 21.00 το Αρχαίο Θέατρο Δελφών ανοίγει και πάλι τις πύλες του. Το μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς όπου έχουν ονειρευτεί να παίξουν κορυφαίοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο θα φιλοξενήσει συναυλία κλασικής μουσικής του κουαρτέτου Danel με έργα Σοστακόβιτς, Τισένκο και Βάιμπεργκ. Η συναυλία διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το διεθνές ίδρυμα «Dmitri Shostakovich» και την Ι' ΕΠΚΑ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 2.400 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα (388-387 π.Χ.), ενώ θα διοργανωθούν επίσης ημερίδα και επιστημονικό συμπόσιο.
«Το άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου Δελφών είναι συμβολικό για να δοθεί έμφαση στη συμπλήρωση των 2.400 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα» λέει η προϊσταμένη της Ι' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρία Αθανασία Ψάλτη. Σημειώνει πάντως ότι η έγκριση για τη χρήση του θεάτρου έγινε με αυστηρότατους όρους από το ΚΑΣ.
«Η επιλογή των έργων που θα παρουσιαστούν έγινε από τον Εμανουέλ Οντβίλερ, διευθυντή του Ιδρύματος Shostakovich», προσθέτει ο κ. Μιχάλης Μεσσήνης, μέλος του ΔΣ του ιδρύματος, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία του ιδρύματος με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών δεν μπορούσε παρά να είναι αγαστή, καθώς πρόεδρος και των δύο είναι η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, ενώ μεταξύ των μελών του συμβουλίου βρίσκουμε και την κυρία Ιρίνα Σοστακόβιτς, χήρα του ρώσου συνθέτη.
Το κουαρτέτο εγχόρδων Danel ιδρύθηκε το 1991 με έδρα το Βέλγιο. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς μουσικά σχήματα που συνεχίζει την παράδοση των κουαρτέτων Μπετόβεν, Προ Αρτε και Μποροντίν. Σε διάρκεια 21 ετών έχει παρουσιάσει τον πλήρη κύκλο των δεκαπέντε κουαρτέτων του Σοστακόβιτς σε όλη την Ευρώπη και έχει τιμηθεί με πολλά μουσικά βραβεία.
Η είσοδος είναι δωρεάν, λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Οι κρατήσεις γίνονται από τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στην Ι' ΕΠΚΑ (τηλ. 22650 82313) ή στο ΚΕΠ του Δήμου Δελφών (τηλ. 22650 82600 - 22653 51330), ενώ τα δελτία εισόδου θα δίνονται στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου την ημέρα της εκδήλωσης, από 19.30 ως 20.30.
www.tovima.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!