Πάρκα θαλάσσιας κατάδυσης σε Πάτμο, Λειψούς και Λέρο.


Τρία νησιά των Δωδεκανήσων ετοιμάζονται να διεκδικήσουν ένα τμήμα της σημαντικής «πίτας» του καταδυτικού τουρισμού που υπολογίζεται στην Ευρώπη περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Πάτμος, Λέρος και Λειψοί πρόκειται να καταθέσουν φακέλους για τηχρηματοδότηση των πρώτων καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 750.000 ευρώ, μαζί με την κυπριακή Πάφο.Η δημιουργία καταδυτικών πάρκων θα ήταν ευχής έργον, καθώς συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος και θα έδινε τεράστια ώθηση στον ελληνικό τουρισμό», λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών ΚατάδυσηςΑντώνης Χαλκέας.Λειψοί
Αρχαία ναυάγια και… αστερίες
Προτάσσοντας τον πληθυσμό των δεκάδων χιλιάδων αστεριών που κατοικούν τόσο στον βυθό των Λειψών όσο και στις περισσότερες από 20 νησίδες που περιβάλλουν το νησί των Δωδεκανήσων, ετοιμάζουν τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους οι δημοτικές Αρχές των Λειψών. «Οι αστερίες ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν του νησιού μας, βρίσκονται παντού και πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο ενός καταδυτικού πάρκου, καθώς -εκτός από στολίδι του βυθού- είναι και δείκτης καθαρότητας των νερών και υποδηλώνουν την ύπαρξη πλούσιας υποθαλάσσιας ζωής», δηλώνει ο δήμαρχος των Λειψών Μπενέτος Σπύρου. Παρ’ όλα αυτά, η ερευνητική προσπάθεια που επιτελείται στο νησί θα επικεντρωθεί στα δύο αρχαία ναυάγια, τα οποία αποτελούν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό μεταξύ των κατοίκων του νησιού, εδώ και δεκαετίες. «Φοβόμαστε τους αρχαιοκάπηλους και δεν θέλουμε να δημοσιευτεί τίποτα για τα αρχαία ναυάγια, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα προφυλάξουμε. Η εικόνα που έχουμε από τα βυθισμένα αρχαία πλοία είναι μαγευτική, είναι κρίμα που τόσα χρόνια η πολιτεία δεν τα έχει αναδείξει. Είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους καταδυτικούς τουρίστες», καταλήγει ο δήμαρχος του νησιού.
Πάτμος
Η «κοιλάδα» με τα ροδοφύκη
Τη στροφή του δήμου Πάτμου στην τουριστική ανάπτυξη με φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του νησιού για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου με ευρωπαϊκή επιδότηση. «Πριν από χρόνια είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ αυτής της μορφής ανάπτυξης και των ιχθυοκαλλιεργειών. Αποφασίσαμε να πούμε “όχι” στο σίγουρο και εύκολο κέρδος των ιχθυοκαλλιεργειών για να μην υποβαθμίσουμε τον πανέμορφο βυθό μας», αναφέρει ο δήμαρχος Γρηγόρης Στόικος. Οι δημοτικές Αρχές του νησιού έχουν ήδη προχωρήσει σε μια πρόχειρη καταγραφή του υποθαλάσσιου πλούτου του νησιού, έχοντας προκρίνει τις βόρειες παραλίες Γερανός και Λάμπη για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου. Οι πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι ο υποθαλάσσιος κόσμος της βόρειας Πάτμου είναι ένας από τους πλουσιότερους της Μεσογείου, λόγω της ύπαρξης των ροδοφυκών ή της τραγάνας, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το κοραλλιοειδές θαλάσσιο φυτό. Η… κοιλάδα με τα ροδοφύκη της Πάτμου έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες είδη ζωής, συγκροτώντας έναν εντυπωσιακό σε χρώματα υποβρύχιο καμβά.
Λέρος
Υποβρύχιο Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το 1943 χρειάστηκαν 46 ημέρες, ώστε οι ναζί να κάμψουν την αντίσταση της Λέρου και να καταλάβουν το νησί. Σήμερα, τα απομεινάρια της θρυλικής μάχης της Λέρου βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τις ακτές της, δημιουργώντας ένα μοναδικό στη Μεσόγειο υποθαλάσσιο μουσείο της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Υπάρχουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Λουφτβάφε, καθώς επίσης και πολεμικά πλοία. Συνολικά, σε πολύ μικρή απόσταση από τις παραλίες μας έχουν βρεθεί 25 υπολείμματα της τελευταίας μάχης που κέρδισε ο Χίτλερ», λέει ο αντιδήμαρχος της Λέρου Γιάννης Κωνσταντινίδης, επισημαίνοντας -και αυτός- ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για την ανάδειξη των βυθισμένων μνημείων. Σύμφωνα με τις Αρχές του νησιού, η δημιουργία καταδυτικού πάρκου συμβαδίζει με τις προσπάθειες για τη διατήρηση και την προστασία του φυσικού πλούτου της θάλασσας. «Οι ψαράδες θα δουν άμεσα οφέλη από τις απαγορεύσεις αλιείας σε πολύ μικρές περιοχές, ενώ τα συνολικά αλιεύματα θα αυξηθούν κατακόρυφα», λέει ο αντιδήμαρχος Λέρου.
ΠΗΓΗ: real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!